Проф. Георги Михайлов, БСП: Управляващите застават срещу интересите на нацията

Мар 04, 2021 Новини БСП в медиите 0 540

Ваксинирането има сериозна значимост за преодоляването на проблемите, от които е обхванат света

„Здравният комисар на Европейския съюз обясни, че всяка държава член на ЕС, независимо от сключените договори с до момента признатите ваксини, на своя собствена отговорност и на базата на извънредно законодателство, може да сключи договор с друг производител на ваксини.“ Това заяви народният представител от Парламентарната група на “БСП за България“ и член на Здравната комисия в парламента проф. Георги Михайлов в ефира на БНР.

По думите му ваксината, за която става въпрос - “Спутник V”, има много добри качества според най-популярното медицинско списание “Лансет“.

„Тази ваксина беше закупена от Република Унгария, 2 млн. ваксини са закупени и от Република Словакия, а останалите държави в ЕС водят преговори вече и с други производители на ваксини. Тоест няма прецедент“, категоричен бе Георги Михайлов.

„Управляващите трябва да си дадат сметка, че допускат една фатална грешка - те застават срещу интересите на нацията“, заяви социалистът по повод историите около “зелените коридори“, както и изоставането на дейността на личните лекари.

Според професора ваксината “Спутник V” не е единствената алтернатива, България може да проведе разговори с всички производители на ваксини, които се предлагат на пазара, но това е въпрос на решение. „Ваксината “Спутник V” получи едно голямо одобрение от много страни в ЕС след публикуването на данните“, каза още той.

На въпроса трябва ли да има одобрение за ваксината на Българския лекарствен регулатор, Георги Михайлов отговори: „Разбира се, че трябва да има. Има си комисии този регулатор, има и предостатъчно експерти“. Той допълни, че както агенциите по лекарства на Словакия, Унгария и Великобритания са могли да одобрят ваксината, така и в България може да стане.

„Важното е, че ваксинирането има сериозна значимост за преодоляването на проблемите, от които е обхванат света“, заключи проф. Георги Михайлов.